Zararsız kene ısırıkları çoğunlukla herhangi bir belirti oluşturmayabilir. Ancak kene ısırığı, özellikle alerjik bünyesi olan kişilerde oldukça belirgin semptomlara neden olabilir. Bu durumlarda reflekslerde zayıflık ya da tamamen azalmanın görülmesi oldukça sık rastlanan belirtilerdir. Bu tabloya kaslarda güçsüzlük de eklenebilir.
Kene ısırığı sonrasında ısırılan bölgede ağrı, şişlik ve kızarıklık ortaya çıkabilir. Bazı vakalarda bu alanda döküntüler ya da kabarcıklar meydana gelebilir. Yanma hissinin ortaya çıkması da olası belirtiler arasında yer alabilir. Nadir durumlarda nefes darlığı da gözlemlenebilir. Kenede enfeksiyona neden olan virüs ya da bakteri bulunmuyorsa ateş görülme olasılığı düşüktür. Ancak taşıyıcı keneler daha ciddi belirtileri tetikleyebilir.
Bunlar arasında;
- Yoğun ya da hafif baş ağrısı
- Halsizlik ve vücutta döküntü
- Mide bulantısı ve kusma
- Ateş
- Lenf düğümelerinde şişlik
- Kas ve eklemlerde ağrı
- Boyun sertliği yer alabilir

Kene ısırığı durumunda belirti ortaya çıkmasını beklemeden en yakın sağlık kuruluşuna danışılmalı ve kene çıkartılmaya çalışılmadan tıbbi yardım alınmalıdır. Erken tanı ve uygun tedavi, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, Lyme ya da Kayalık Dağlar Benekli Hummasında oldukça önem taşır.
Kene Isırığına Karşı Alınacak Tedbirler
Tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik gibi kene riski taşıyan yerlere giderken vücudunuzu örten kıyafetler tercih edin; pantolon paçalarını çoraplarınızı içine sokun.
Açık renkli kıyafetler giyerek kene olup olmadığını daha kolay fark edebilir hale gelirsiniz.
Riskli bölgeden döndüğünüzde kulak arkası, koltukaltı, kasıklar ve diz bölgesini kontrol ediniz.