Tartışmalı İmar Süreci: Mahkeme Kararı Uygulanmadı, Şikâyetçi Yurttaşa Dava Açıldı
Karabük’ün Yenice ilçesinde yaşanan bir imar süreci, yargı kararları ve ardından gelişen adli süreçle birlikte kamuoyunun dikkatini çekti. Kayadibi Köyü’nde yaşayan yurttaş Ayhan Turna, evinin yanında Ak Parti Yenice il genel meclis üyesi Recep TETİK tarafından kurulan kereste fabrikasına ilişkin yaptığı hukuk mücadelesiyle gündeme geldi. Turna, mahkeme kararıyla iptal edilen imar planına rağmen devam eden faaliyeti eleştirirken, kendisini sanık sandalyesinde buldu.
İmar Planı Mahkemece İptal Edildi
54 yaşındaki emekli Ayhan Turna, AK Parti Karabük İl Genel Meclisi Üyesi Recep Tetik’in sahibi olduğu fabrikanın yer aldığı arazideki imar düzenlemesinin kamu yararına aykırı olduğu gerekçesiyle dava açtı. Ankara 18. İdare Mahkemesi, 10 Kasım 2022 tarihinde imar planını iptal etti. Kararda, bölgenin orman alanı niteliğinde olduğu ve ticaret alanına ihtiyaç bulunmadığı belirtildi. Danıştay 6. Dairesi de 9 Ocak 2025’te yerel mahkemenin kararını onadı.
Mahkeme Kararına Rağmen Faaliyet Devam Etti
İptal kararına rağmen fabrika faaliyetinin sürdüğünü belirten Turna, 10 Mart 2025’te Yenice Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak, ilgili kamu görevlilerinin görevlerini yerine getirmediğini iddia etti. Ancak Cumhuriyet Savcısının 8 Mayıs’ta yaptığı değerlendirmede “herhangi bir kamu görevlisinin görevi ihmal ettiğine dair somut delil bulunmadığını” belirterek, şikâyetin işleme konulmamasına karar verdi.
Sosyal Medya Paylaşımı Yeni Süreci Başlattı
Ayhan Turna, bu kararı sosyal medya hesabında paylaşmasının ardından, savcının şikâyeti üzerine mevcutlu olarak ifadeye çağrıldı. Hakkında, “kişisel verileri hukuka aykırı şekilde ifşa etmek” suçlamasıyla iddianame hazırlandı. Savcının adı, soyadı ve sicil numarasının yer aldığı kararın sosyal medyada yayımlanması, iddianamede suç unsuru olarak değerlendirildi.
İddianame kapsamında açılan davanın ilk duruşması, 23 Eylül 2025’te Karabük 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
Köylülerden Destek ve İtiraz
Olay yalnızca bireysel bir mücadele olarak kalmadı. Daha önce Kayadibi Köyü’nde 80’in üzerinde yurttaşın, özel imar düzenlemesine karşı Karabük İl Özel İdaresi’ne imza toplayarak başvuruda bulunduğu öğrenildi. Ancak geçtiğimiz aylarda, aynı imar konusu yeniden İl Genel Meclisi’nin gündemine geldi ve AK Parti grubunun oylarıyla imar planı kabul edildi.
Öte yandan, köylüler fabrika sınırları içinde köylere devlet tarafından verilen altyapı malzemelerinin (büz) kullanıldığını öne sürerek, bu konunun da araştırılmasını talep ediyor.