Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, 2028 yılından itibaren uygulanacak YKS ve LGS sınavlarında yeni müfredata uygun “beceri temelli” sorular yer alacak. Yapılacak değişiklikle birlikte öğrencilerin ezbere dayalı bilgiden ziyade, analitik düşünme, yorumlama, problem çözme ve okuduğunu anlama becerileri ölçülecek.
Yeni sistem kapsamında sınav sorularının; öğrencilerin bilgiyi günlük hayatla ilişkilendirme, çok yönlü düşünme ve öğrendiklerini uygulamaya dökme becerilerini ölçmeye odaklanacağı belirtildi. Bu doğrultuda uzun metinli, görsel destekli ve çok adımlı soruların sınavlarda daha fazla yer alması planlanıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, değişikliğin ani olmayacağını vurgulayarak, 2028’e kadar öğrenciler, öğretmenler ve eğitim kurumları için kademeli bir uyum süreci yürütüleceğini ifade etti. Ders kitapları, öğretim programları ve ölçme-değerlendirme sistemleri bu yeni anlayışa göre yeniden düzenlenecek.
Yetkililer ayrıca, yapılacak değişiklikle sınavların öğrenciler üzerindeki ezber baskısını azaltmayı, gerçek öğrenmeyi teşvik eden bir ölçme sistemi oluşturmayı hedeflediklerini belirtti.
Yeni uygulamanın, hem ortaokul hem de lise düzeyinde eğitim anlayışında köklü bir dönüşüm yaratması bekleniyor.

